casus telefon
casus telefon
 
 

Синия Дунав

Потребител

Приятели

Sunymax
Vidrax
Filstar
Bulagian Fly Fishing Club
Aquasport-n
Colmic
Hobaia

Как да съхраняваме влакната?

Печат

Трикове при съхранение на кордата

Монофилното влакно е здраво, гъвкаво, устойчиво на износване, почти невидимо във водата и изненадващо евтино. Всъщност, то е един от най-евтините компоненти в цялото ви риболовно оборудване. Но то е и едно от най-важните, защото употребата на едно здраво влакно, на което може да се разчита, може много често да е разликата между улавянето на рибата на живота ви и разказа, за това как е избягала. Монофилното влакно е подложено на много натоварвания в един нормален риболовен ден. То е връзвано на възел, прегъвано, търкано, разтягано и понякога нахапвано.

Ето и няколко съвета, които ще ни помогнат да запазим качествата на кордата си.

Съхранявайте влакното правилно

Съхранявайте вашата корда или на ролката, на която е закупена или на шпулата на макарата, на хладно и тъмно място. Избягвайте съхраняването на влакна на места, където са изложени на светлина или топлина. Слънчевата радиация (същата, която предизвиква рак на кожата) може да наруши и молекулярната структура на вашата корда - особено ако е изложена на слънце за продължителни периоди от време. Прекалената топлина, също поврежда влакното. Така, че между излетите не дръжте макарите си на открито, на пряка слънчева светлина или в нагретия багажник на колата.
Найлона е “жив” материал - той е способен да поеме вода от околна- та среда ако тя е влажна, а също и да отдаде вода при сухи условия. При продължително съхранение в прекалено суха среда, кордата се поврежда.

Навивайте влакното плътно

Навивайте кордата на макарата колкото е възможно по-плътно. Това ни позволява да се избегне „задълбаването“ на кордата в останалата част от навитото на шпулата влакно при закачането на голяма и силна риба.

Поддържайте шпулите си пълни

Поддържайте шпулите на макарите си пълни. Шпули, които не са добре напълнени не изхвърлят и не прибират влакното така добре, като добре напълнените. Но избягвайте и препълването. То може да доведе до други проблеми.

Избягвайте усукването на влакното

За да избегнете усукването на кордата във вашата спинингова макара - при навиването й, я развивайте от ролката, на която се продава - спираловидно и в същата посока, в която се върти бигела на макарата ви.

Спинингова макара

Ако не сте сигурни, в коя посока трябва да развивате кордата от ролката, поставете я на пода с етикета надолу. Навийте десетина оборота и проверете за усукване. Ако се появи усукване, обърнете ролката обратно и навийте влакното до напълване на шпулата.

Мултипликатор

Прекарайте молив или друг подобен предмет през центъра на ролката. Помолете приятел да държи двата края на молива и да притиска леко ролката докато навивате влакното на макарата си.

При работа обаче, усукването на влакното е почти неизбежно - то се предизвиква от толкова много фактори. Въртящите се блесни или други изкуствени примамки, двойка бели червеи на куката (действащи като перка на витло) или прекалено малки шпули на макарата са само някои от тях. Друг важен фактор е неопитния риболовец, който върти дръжката на макарата, докато авансът отпуска корда. В този случай всяко завъртане на ротора усуква влакното с един цял оборот.

Един от начините да оправите вече усуканото влакно е да свалите всичко от него и да влачите свободната линия в продължение на няколко минути след движещата се лодка. Същият резултат се получава и ако оставим свободното влакно да се носи от течението за известно време.

Овлажнете кордата си преди риболов

Овлажнете кордата си преди риболов. Риболовците с лодка правят това като оставят 50-60 метра влакно [без други аксесоари) зад движещата се лодка и след това я навиват плътно на макарата. Ако не сте в лодка, направете няколко тренировъчни хвърляния с тежест или искуствена примамка за да намокрите влакното преди да започнете риболова.

Изхвърляне на старата корда

Когато вече е време да смените своята корда, уверете се, че ще се освободите от нея по безопасен и отговорен начин. Повечето риболовни влакна се разграждат толкова бавно, че могат да създадат смъртоносни капани за рибата и останалите диви същества, ако са изхвърлени небрежно в природата. Никога не позволявайте на приятелите си да изхвърлят износените си влакна през борда на лодката или на брега на водоема. Дайте пример на децата и приятелите си като съберете оставените от други рибари стари корди и ги изхвърлите на подходящите места.

 

Източник: Lazer

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови